De Yellow Cats on tour

Inspiratie tour - Met o.a. Philips, ACE, BIT en het Amsterdam Science Park

Alvast een korte glimp op het programma

We starten de middag met de Philips case, die we nog tegoed hebben (deze was oorspronkelijk 14 april gepland). Philips is een van de corporates die actief is op Science Park. Slimme, cloud-verbonden producten veranderen niet alleen hoe de wereld werkt, maar ook de manier waarop bedrijven werken.
Traditionele, productgerichte zakelijke proposities worden vervangen door outcome based services. Deze weg van servitization is lastig; de eerste stappen in de transitie zijn hoopgevend, maar daarna wordt het lastiger. Hoe Philips de omslag van een productgerichte organisatie naar een service-organisatie maakt, gaan we verkennen. Wat vergt het van de organisatie en capabilities en hoe ontwikkelen ze een ecosysteem waarin de services een relevante, onderscheidende en stabiel winstgevende focus vormen voor de organisatie?

Vervolgens verkennen en analyseren we het Amsterdam Science Park. Ed Peelen's algemeen theoretisch kader over de spelregels van het valley-ecosysteem wordt geconfronteerd met de praktijk van het Amsterdam Science Park wanneer Leo le Duc ons een kijkje in de keuken geeft van deze bijzondere omgeving. Leo le Duc schetst het overzicht en licht de strategie, de governance en de bereikte resultaten toe van dit kennis-ecosysteem. We staan stil bij de succesfactoren voor een vruchtbare samenwerking tussen onder andere de academische wereld, de bedrijfswereld en de jonge startups? Wat vraagt het van elke partij om te floreren in deze omgeving? En hoe werkt het businessmodel eigenlijk?

Ook staan we stil bij drie belangrijke spelers op het Science Park. Zo biedt het ACE venture lab als echte incubator 'ready to start' en 'ready to scale' programma's aan, de Startup Village huisvest 55 startups in hippe containers en BIT brengt de 50 beste studenten in computerwetenschap en AI samen om voor bedrijven met data-uitdagingen de wereld af te schuimen naar de nieuwste theorieën en die als eerste ook écht in de praktijk te brengen. Van elk van deze organisaties krijgen we een inspirerend verhaal over hun strategie en activiteiten. Maar ze vormen ook elk apart een stukje van de puzzel, van het kennis-ecosysteem, dat het Science Park is. Ze dragen bij aan het krijgen van een beter beeld van de kracht en beperkingen van dit kennis-ecosysteem. Dat helpt talent te behouden, dat bijdraagt aan Nederland kennisland, en de innovatie in en met bedrijven.

Download de uitnodiging voor alle verdere informatie over de sprekers en het science park.